Research Projects


Tehnologie avansata de recunoastere a vorbirii in limba romana pentru imbunatatirea serviciilor publice in salile de judecata

JUSTASR

Vorbirea reprezintă cea mai naturală formă de comunicare intre oameni. Datorită acestui fapt, studierea interactiunii om-calculator pe bază de voce reprezintă o temă de mare interes atât pentru domeniul cercetării științifice cât și pentru aspectul comercial. Procesarea automată a vorbirii este o temă de mare importanță deoarece soluții bazate pe această tehnologie sunt inglobate în produse software variate, precum telefonia mobilă, call center-uri automatizate, e-learning, sănătate sau justiție. Pe piața din România, nici un furnizor de software nu a fost capabil să livreze un produs bazat pe recunoasterea vorbirii la o licitație publică in care Ministerul de Justiție a oferit peste 2.5 Mil EUR in 2010 pentru o solutie de recunoastere a vorbirii pentru sălile de judecată. In strategia IT a ministerului pentru perioada 2013-2017 publicată in aprilie 2013, Ministerul de Justitie reiterează interesul pentru un produs care să realizeze transcrierea automată a discuțiilor din sălile de judecată. Acest proiect isi propune să dezvolte nucleul tehnologiei pentru recunoasterea vorbirii in limba Română cu aplicabilitate directă pentru sălile de judecată din România. Propunem realizarea unei soluții indepedente de vorbitor care să recunoască vorbirea continuă într-un mediu zgomotos, pentru a realiza o transcriere automată de calitate pentru audierile publice din sălile de judecată. Implementarea acestui produs este de importanță majoră pentru societate, fiind văzută ca și o măsură anti-corupție și care crește transparenta publică a actului de judecată.

Mai multe in website-ul proiectului. Scalable Measures for Automated Recognition Technologies


SMART project addresses the questions of automated decision taking with respect to the “smart surveillance” technologies in a society where privacy and data protection are fundamental rights. The risks and opportunities inherent to the use of smart surveillance will be evaluated and a number of technical, procedural and legal options for safeguards will be developed. SMART aims to create a toolkit which would inform system designers, policy makers and legislative bodies across Europe and beyond.

Read more on SMART Project (RO) SMART Project (EN) Official page (EN)


Rules, Expectations & Security through Privacy-Enhanced Convenient Technologies


RESPECT project addresses and seeks to answer following issues:

 • Role of surveillance systems and procedures in:
  • preventing and reducing crime
  • tracking evidence
  • improvement of crime and acts of terrorism prosecution
 • Are the surveillance systems and procedures used in Europe in preventing crime effective?
 • What are the social and economic costs involved?
 • What is the legal basis for these systems and what procedures are in place? What best practices are available?
 • What attitude do European citizens have toward surveillance systems?

Read more on RESPECT Project (RO) RESPECT Project (EN) Official page (EN)